Recensie Uncut Gems (2019): Adam Sandler zoals nooit tevoren

Uncut gems

Films van het productiebedrijf A24 zijn naar mijn mening (bijna) altijd raak. Dus telkens houd ik goed in de gaten welke films zij nog uitbrengen en heb ik als droom nog ooit al hun films gezien te hebben.

Dus zodra ik zag dat Uncut Gems kwam, dacht ik: die moet ik zien! Daarbij ging ik er al vanuit dat het wel even zou duren voordat deze in Nederland te zien zou zijn. Maar tot mijn verbazing was het een co-productie met Netflix! Dus hoppakee, zodra deze op Netflix kwam heb ik hem gekeken. En hier lees je of A24 me teleur heeft gesteld of niet.

Het verhaal.

Howard Ratner (Adam Sandler) is een obskure juwelier in New York. Hier speelt hij met grootse bedragen waardoor hij in de schulden zit maar tegelijkertijd weet hij niet van ophouden. Telkens als hij geld ontvangt staat hij alweer klaar om met dat geld te gokken. Hierdoor komt hij in verschillende problemen terecht die zijn familie, relatie en business op het spel zetten.

Wat?! Adam Sandler?!

Toen ik zag dat Adam Sandler in de film speelde dacht ik waarschijnlijk hetzelfde als bijna iedereen: Adam Sandler?!?!?!
Iedereen kent hem natuurlijk van de intens slechte komedies. Dus, hoe kan hij zo’n rol vertolken en kan ik hem dan wel serieus nemen?

Het antwoord hierop is volmondig JA. Geen enkel moment tijdens deze film dacht ik aan Adam Sandler. Dat is dus al pluspunt nummer een: het acteerwerk. Bravo voor Adam Sandler! Je leeft met hem mee en vergeet überhaupt dat hij het is die deze rol vertolkt. Gaat die dan eindelijk een andere kant op qua filmgenres?

En verder…

Daarnaast duurt de film 2 uur en 15 minuten maar de film voelde totaal niet lang. Dat vind ik altijd erg belangrijk met die lange films van tegenwoordig. Want zodra het dan ook maar een beetje begint te trekken denk ik: die scène kon er toch wel uit?!

Maar dat was hier gelukkig niet het geval. Het was spannend en je leeft mee. Telkens denk je weer: wáárom gast?! Stop met gokken.

Om eerlijk te zijn vond ik de film daardoor wel soms wat trubbelig. Telkens als het even goed gaat weet Howard het weer voor zichzelf te verpesten, de scènes in zijn winkel zijn soms erg chaotisch met mensen die door elkaar praten (op dat moment vroeg ik me of hoe mensen dit kunnen volgen zonder ondertiteling?) en Howard vertrouwd soms iets té blindelings op de mensheid.

Maar toegegeven maakt dat uiteindelijk de film, de film. Waardoor ik het eigenlijk niet als minpunt kan noemen. Het hoort gewoon bij Howard zijn karakter en de gehele stijl van de film.

Conclusie.

A24 heeft me weer niet teleurgesteld. Wellicht wat hypocriet dat ik zelf zo blindelings vertrouw op A24 maar voor nu is het een streak met films als Midsommar, The Farewell, Eight Grade, Hereditary en ga zo maar door. En binnenkort gaan we naar The Lighthouse en zal deze hier te lezen zijn!

Maar genoeg over A24. Uncut Gems is naar mijn mening zeker een aanrader. Het is spannend, onverwachts (het einde) en Adam Sandler zoals je hem nooit eerder hebt gezien. Kijken dus!