Recensie The Farewell (2019): voor even onderdeel van de familie

the farewell recensie L to R: "Jiang Yongbo, Aoi Mizuhara, Chen Han, Tzi Ma, Awkwafina, Li Xiang, Lu Hong, Zhao Shuzhen." Courtesy of Big Beach.

We zijn aangekomen bij de film die bij mij op nummer een stond tijdens het afgelopen PAC festival van de Pathé: The Farewell. Waarom die op nummer een stond lees je natuurlijk in onderstaande recensie!

Het verhaal.

Billi (Awkwafina) woont met haar ouders in Amerika. Ze heeft goed contact met haar oma, die nog steeds in China woont. Op een dag vertellen haar ouders dat haar neef gaat trouwen en ze daarom weer langs gaan in China. Omdat Billi haar neef niet zo goed kent, kan ze maar beter thuisblijven.

Maar dan komt Billie erachter dat dat niet de echte reden is waarom ze naar China gaan. Haar oma blijkt namelijk longkanker te hebben en het huwelijk van haar neef wordt als dekmantel gebruikt. Dat is blijkbaar een traditie in China: men verteld het niet aan degene die stervende is, dat hij of zij stervende is. Dit zou namelijk ongeluk brengen.

Dus met een smoes verzameld de gehele familie zich bij de oma in China. Zelfs Billi, die haar ouders achterna vliegt zodra ze erachter is gekomen wat de echte reden is. Iedereen is ervan op de hoogte… behalve oma zelf.

En dan?

Dat zorgt al voor de benodigde humor. Haar neef kent zijn vriendin namelijk pas een paar maanden, daarnaast is ze Japans waardoor ze geen woord Chinees verstaat of spreekt. Ze zit er eigenlijk maar wat bij. Hun oma vindt het huwelijk dan ook maar niks en dat laat ze ook duidelijk blijken. Maar goed, ze gaat er maar gewoon in mee.

Billi is overduidelijk een oma’s kindje. Vandaar dan ook dat haar ouders het haar in eerste instantie niet wilden vertellen. Ze belt regelmatig met haar oma en heeft dan ook, als Amerikaanse-Chinees, de meeste moeite om niks te zeggen. Ze kan de traditie namelijk niet zo goed begrijpen: waarom zou je het iemand niet vertellen als die op sterven ligt? Zelfs als ze het aan de dokter vraagt blijft hij bij zijn standpunt: we zeggen niks. In de tussentijd probeert ze dus maar zoveel mogelijk tijd met haar oma doorte brengen, door bijvoorbeeld samen buiten te ‘dansen’.

Dit maakt de film emotioneel – maar dan op een goede manier.  Je leeft echt mee. Tijdens de eetscenes waarbij urenlang getafeld wordt, voelt het voor even alsof je ook aan tafel zit en onderdeel bent van de familie. Met een lach en een traan. Want in de tussentijd houdt de schijn zich nog steeds aan en weet oma van niks.

Het einde (spoiler!)

Billi wil eigenlijk blijven na de bruiloft. Ze kan en wil oma niet alleen laten met de gedachte haar hierna nooit meer te zien. Maar haar ouders staan dat niet toe, dus ze gaat mee terug naar Amerika.

En maar goed ook want, hier komt de spoiler: ze leeft nu nog steeds. Hebben de Chinezen toch nog gelijk met hun bijgeloof.

Conclusie.

Een rustig film waarbij je op een komische  (paar keer hard op gelachen) en emotionele manier wordt meegenomen in het leven van de Chinese familie en hun tradities. Weer stelt het productie A24 me niet teleur want ik heb me in ieder geval geen moment verveeld en zo hem zo nog een keer willen zien! Aanrader dus, ook voor de kerstdagen om het familiegevoel nog even goed aan te wakkeren.