Recensie Azizler (2021): verwarrend is het zeker

Recensie Azizler 2021 Filmmierenneukers

We hebben de smaak te pakken! Dus dachten we: laten we meteen nog een film samen kijken. Little did we know dat deze film zo erg zou tegenvallen. Anderhalf uur dachten we, dat wordt een makkie. Maar hij voelde langer dan The Prom die we recentelijk samen keken. Waarom hij zou tegen viel? Dat lees je natuurlijk hieronder!

Samenvatting Azizler (2021)

Aziz (Engin Günaydin) is een man die naar schijnt last heeft van een midlife crisis. Hij woont niet op zich zelf, maar bij zijn zus en haar gezin. Daarnaast heeft hij een vriendin waar hij eigenlijk zo snel mogelijk mee uit elkaar wilt gaan. Het leven ziet er niet rooskleurig uit voor Aziz. Gelukkig heeft hij nog zijn collega’s Erbil (Haluk Bilginer), Alp (Öner Erkan) en Cevdet (Fatih Artman).

Collega en vriend Erbil is er pas geleden achter gekomen dat hij nog maar enkele maanden te leven heeft. Zijn vrouw Kamuran (Binnur Kaya) is al in 2009 overleden, en net nu hij ook bijna het loodje gaat leggen wordt hij ineens verliefd op een collega genaamd Vildan (Gülçin Santircioglu). De geest van Erbil zijn overleden vrouw Kamuran probeert hem er van te weerhouden om met haar om te gaan.

Snap jij er nog wat van? Wij in ieder geval niet.

Wat vinden wij van Azizler (2021)?

Cynthia: Het is een verwarrende film en ik weet nog steeds niet precies waar het over gaat. Zoals Tom zei tijdens het kijken van de film: het lijkt alsof je halverwege in iemand zijn leven stapt en een tijdje meekijkt. De film gaat dan ook niet echt ergens heen. Het is letterlijk een moment opname uit iemands leven. Er zit dus ook geen spanning in en veel ontwikkelingen zijn onduidelijk en niet te volgen. Zoals de vriendin waarmee hij het uit hoort te maken, maar dat lukt hem niet. Vervolgens zie je die vriendin gedurende de film als een soort Sims poppetje de zelfde zin herhalen in een café. Maar ook zijn baas Alp die voor hem feestjes organiseert en soort van geobsedeerd lijkt te zijn door Aziz, maar dit wordt verder ook niet toegelicht of uitgewerkt.

Tom: De film lijkt inderdaad geen verhaal te hebben of een punt waar ze naar toe werken. We zien dat Aziz niet blij is met zijn leven, maar waarom niet? We weten dat hij het wilt uitmaken met zijn vriendin, maar waarom? Waarom is zijn baas zo geobserdeerd door hem? Waarom wilt hij hem zijn appartement geven? Je kijkt een paar dagen mee in iemand zijn leven; iemand die je niet kent. Ik mis de motivatie van de karakters. Eerst dacht ik dat we naar een art house film keken waarvan de betekenis mij de hoofd te boven ging, maar dat is het niet. Ik kan nog steeds niet echt zeggen waar de film nou exact over ging.

Cynthia: Het zoontje van zijn zus is weer waar de komedie kant van de film om de hoek komt kijken. Het zoontje is de baas in huis. Een soort van de vader. Zo wordt hij ook neergezet, hij is namelijk degene die aan het hoofd van de tafel zit. En hij baast iedereen rond. Later blijkt het dat hij “een Eikel” is, zogenaamd een ziekte die niet te verhelpen is. Deze komedie komt heel even de hoek om kijken. De film wordt ook wel omschreven als black komedie, maar alleen bij dit onderdeel van de film vind ik dat duidelijk naar voren komen. Oh, en als de lamp op collega Erbil valt.

Tom: Het zoontje van de zus van Aziz was inderdaad de bron van humor in deze film. Persoonlijk vond ik hem niet heel grappig, maar ik kan begrijpen dat dit sommigen wel doet lachen. Oja, Erbil! Ergens rond de helft van de film wordt de focus gelegd op Erbil. Dit was voor mij het beste van de film. Een ouwe aandoenlijke weduwnaar die nog maar een paar maanden te leven heeft en toch nog verliefd raakt op een nieuwe vrouw. Had de film zich gefocust op zijn verhaal, dan had het een stuk leuker kunnen zijn. Hij is naar mijn mening ook het enige karakter dat een ontwikkeling meemaakt.

Conclusie

Tja… ik denk dat er weinig anders van te maken valt dan: kijk hem niet. Tenzij je graag verward naar een tv scherm staart. Dan is ‘ie wel aan te raden. Of als jij de film wel snapt, dan mag je het natuurlijk uitleggen in de comments. Wij zijn benieuwd!