Recensie Godzilla vs Kong (2021): simpel vermaak

Godzilla vs Kong 2021 filmmierenneukers recensie

Als er iets is wat wij niet gemeen hebben qua filmsmaak is het dat Tom houdt van grote-monster-actiefilms en Cynthia… niet. Maar goed, de bioscopen zijn weer open dus besloot Cynthia Tom zijn zin te geven en mee te gaan naar Godzilla vs Kong (2021).

Het verhaal van Godzilla vs. Kong (2021)

Cynthia: tja, was er een verhaal? Kong zit opgesloten in een soort van Truman show omdat hij, als hij vrij rond zou lopen, meteen in gevecht zou komen met Godzilla. Want er kunnen niet twee Alpha-titans zijn. Godzilla is, zoals ik het begreep, rustig gaan zwemmen en laat de wereld met rust totdat hij om een reden geprovoceerd wordt… we volgen Madison die probeert uit te zoeken wat die reden is en hoe ze (met King Kong) hem gaan stoppen.

Tom: Godzilla is inderdaad een goede titan die in de vorige delen vooral de mensheid heeft beschermd tegen andere titanen, zoals de driekoppige draak Ghidorah of de MUTO’s. Er kan maar één alpha titan zijn, dus als Godzilla en Kong elkaar dan tegen zouden komen wordt het matten. In deze film wordt Kong, zoals Cynthia al zegt, gevangen gehouden om dit gevecht te voorkomen.

Dit veranderd alleen als Godzilla ineens besluit om een basis van de organisatie APEX aan te vallen. Deze organisatie is hard opzoek naar een oplossing om minder afhankelijk te zijn van Godzilla voor bescherming tegen titanen. De oplossing ligt volgens hen in een vorm van energie die alleen in de “holle aarde” gevonden kan worden. Deze plek is tevens de geboorteplek van alle titanen.

Om hier te komen hebben ze alleen een vriendelijke titan nodig, en laat Kong nou net een aardige relatie hebben met een lief klein meisje…

Wat vonden we ervan?

Cynthia: het was een soort van vermakelijk… voor een goed verhaal moet je niet naar een film als deze gaan (ik kan namelijk genoeg plotholes opnoemen) maar als je van actie houdt, zoals Tom, dan zal je vast wel genieten.

Tom: nou wil ik mezelf niet omschreven als iemand die van actie houdt, maar wel iemand die een zwakte heeft voor films met grote monsters. Godzilla, Godzilla 2, Skull Island, King Kong, Pacific Rim, Cloverfield, etc. Ik vind het allemaal prachtig. Ik heb mij dan ook weer prima gemaak tijdens deze epische clash van titanen, maar Cynthia heeft wel gelijk. Je gaat niet naar dit soort films voor een goed verhaal, en dat was ook zeker niet het geval bij deze film.

Cynthia: ik moet vooral vaak hardop lachen om de slechte verhaallijnen en actie scenes. Met name de eind actie scene is zo over de top… je moet ervan houden. De gehele stad gaat naar de gruzelementen en maar 1 (!) keer zie je mensen bang wegrennen.

Tom: ik denk dat Skull Island (2017) en Godzilla (2014) nog een redelijk verhaal hadden. Godzilla King of the Monsters (2019) en nu dus Godzilla vs. Kong hebben dat een stuk minder. Het is inderdaad zwaar over de top en de dialogen zijn ook vaak enorm cliché. Maar goed, als ik dan Godzilla Kong zie stompen ben ik dat allemaal weer vergeten.

Cynthia: daarnaast heb ik alleen Godzilla en Kong: Skull Island gekeken, en van beide kon ik nog maar weinig herinneren. Misschien als ik Godzilla 2 had gezien dat ik sommige dingen beter begreep, zo kende ik Madison en haar vader niet. Maar goed. Kong was duidelijk meer de hoofdrol in deze film en Godzilla meer een bijrolletje die vaak boos keek.

Daarnaast is Kong qua special effects veel indrukwekkender, omdat het echter lijkt, dan een Godzilla die verre weg van echt leek (zelfs al zou zo’n monster bestaan) en die laserstraal helpt daar ook niet bij. Verder kan ik wel een aantal plotholes opnoemen, maar dan gaan we spoilen en dat willen we niet. Dus ik probeer er eentje subtiel te omschrijven: hoe komen ze op het einde op ‘die plek’ terwijl alle voertuigen van de vijand waren en kapot zijn… 

Tom: ik kon persoonlijk wel weer genieten van deze Godzilla en Kong film. Was ‘ie beter dan de vorige delen? Het had zijn momenten, maar ik denk dat Godzilla (2014) en Skull Island (2017) wat spannender waren en beter uitgewerkt. Godzilla: King of the Monsters (2019) vond ik qua gevechten weer een stuk beter.

Waar ik vind dat deze film steken laat vallen is het formaat van de monsters en de realiteit er van. Oké, het zijn neppe monsters, maar in de eerste delen van Godzilla kreeg je ook echt het gevoel dat de titanen gigantisch waren. Niet alleen omdat ze enorm groot waren, maar ook omdat ze bewogen alsof ze gigantisch waren. Dus super log en langzaam. In deze film is Godzilla ineens een stuk kleiner en beweegt hij ook een stuk vlotter. Titanen yoga, maybe?

Dit zorgde er voor dat de gevechten ook wat minder waren, want het ging allemaal veel te snel. Het deed mij denken aan de vechtscenes in de Transformer films van Michael Bay waar je ook maar amper kon volgen wat er nou gebeurde.

Voor de rest heb ik mij prima vermaakt en blijft Godzilla een guilty pleasure. Ik zal hem dan ook zo weer in mijn top 5 films van 2021 zetten.

Conclusie

Cynthia: ik kan er eigenlijk niet veel over zeggen behalve dat het niet mijn ding is maar dat wist ik al. Het was een vermakelijke film als je het ook niet te serieus neemt (wat je ook zeker niet moet doen) maar als Tom er niet was geweest, had ik hem waarschijnlijk nooit gezien.

Tom: en ik ben Cynthia dankbaar dat ze met mij de film heeft willen kijken. Godzilla vs. Kong zal geen Oscar winnende film worden, maar dat hoeft ook niet. Het gaat over grote monsters die lekker aan het matten zijn en grote steden vernielen. Gewoon kijken en genieten dus!