Recensie Extraction (2020): Vervelend avondje in Dhaka

Het was weer Tom zijn beurt om een film uit te kiezen. Niet om de schuld bij iemand neer te leggen… want normaal gezien zijn wij van een echt goede actiefilm niet vies. Maar of wij van de nieuwe Netflix film Extraction (2020) hebben genoten? Dat lees je hieronder.

Samenvatting.

Ovi (Rudhraksh Jaiswal) is de 14 jarige zoon van één van de grootste drugsbaronnen in India: Ovi Mahajan Sr. (Pankaj Tripathi). Zijn vader zit opgesloten in de gevangenis dus wordt Ovi bijgestaan en in de gaten gehouden door Ovi Sr. rechterhand Saju (Radeep Hooda). Als Ovi op een avond uitgaat met zijn vrienden wordt hij gekidnapt door een Bangladeshi drugsbaron genaamd Amir Asif (Priyanshu Painyuli).

Dit is het moment dat Ovi Sr. vraagt aan Saju om de hulp van Tyler Rake (Chris Hemsworth) aan te vragen, een Australische huurling. Tyler en de organisatie waar hij voor werkt worden naar Dhaka gestuurd om Ovi te bevrijden van zijn kidnappers en weer terug te brengen naar India. Wat Tyler niet weet is dat Saju zelf ook is gestuurd door Ovi Sr. om de kosten van de huurling organisatie “laag” te houden.

Lukt het Tyler om Ovi te bevrijden en veilig terug te brengen naar Mumbai, India?

Wat vinden wij ervan?

Tom: Er valt vrij weinig te zeggen over de film Extraction. Het is een simpele actiefilm waarvan we er al vele hebben gezien. Iemand wordt ontvoerd, er worden mensen op afgestuurd om deze persoon te redden, de reddingspoging loopt de mist in en nu moeten de hoofdpersonen op een andere manier zien te ontsnappen. Extraction biedt geen leuke of interessante verrassingen op dit thema. Toch zal ik mijn best doen om toch wat nuttigs te zeggen over deze film.

Cynthia: Hier sluit ik me volledig bij aan. Ik verwachtte al zo’n soort actiefilm, de scores op IMDb waren niet hoog en de trailer van de film gaf al meteen een “typische” actiefilm indruk. Dus in dat opzicht voldoet de film precies aan mijn verwachtingen. En als je dus ook zin hebt in zo’n soort film, met eindeloze actiescènes en een matig verhaal. Dan is dit de perfecte, nieuwe Netflix film.

Tom: Één ding waar ik mijn aan stoorde waren de slechte dialogen, zoals het moment waar Ovi met Tyler praat als ze ondergedoken zitten bij een compagnon. Ovi vuurt de ene na de andere expositie-vraag af. We leren even in drie minuten wat het gehele levensverhaal van Tyler is. De dialogen zijn afgezaagd en saai, maar goed het is dan ook actiefilm.

Cynthia: Dat moment was inderdaad erg tenenkrommend. Met name doordat je ook telkens al de flashbacks zag bij Tyler van iemand op een strand. Je wist al dat er iets in zijn verleden is gebeurd wat hem heeft gemaakt tot wie/wat hij nu is. Hoe het dan uiteindelijk naar voren komt is wel erg makkelijk. Daarbij waren die flashbacks sowieso al erg cliché.

Nog iets positiefs te melden?

Tom: Normaal gesproken probeer ik altijd ook een positief punt te benoemen, maar voor deze film is dat moeilijk. Zelfs de actie scènes waren saai. Er zaten weinig innovatieve shots, vechtscènes of acties tussen. Dit is toch waar een actie film het van moet hebben.

Cynthia: Met name de slotscène op de brug die juist spectaculair moet zijn was in mijn ogen saai. Het duurde veel te lang en mijn gedachtes dwaalde al vrij snel af. Voor mij was het puur wachten op het moment dat je het shot uit het begin van de film weer zou zien en het einde in zicht kwam.

Tom: Mijn laatste punt van kritiek is het verhaal. Het is eigenlijk actie scéne na actie scéne met daartussen soms een paar minuten dialoog, maar van een echt verhaal kun je niet spreken. De ontwikkeling van Tyler vind ik maar raar en zijn “ommekeer” komt ook uit het niets. Ineens wilt hij toch Ovi redden als zijn opdracht gecanceld wordt, maar waarom? Het is ethisch gezien misschien wel goed dat hij een kind wilt redden van een drugsbaron, maar het zat niet in zijn karakter om dat te doen. Ineens geeft hij om Ovi, een kind dat hij een paar uur geleden voor het eerst gezien had. Als hij zich gaandeweg steeds iets meer was gaan ontfermen over Ovi, dan had je het misschien nog kunnen accepteren. Nu switch hij als een lichtknop van “dat kind is een deel van mijn opdracht” naar “ik geef om Ovi en zet alles op alles om hem te redden”.

Cynthia: Dat vind ik inderdaad een erg goed punt. Tyler is een typische huurling, waarom geeft hij nu ineens om een kind? Het is juist zo’n beroep om zo harteloos mogelijk met mensen om te gaan. Maar alleen gezien zijn eigen verleden gooit hij alles om. Tot slot vond ik ook naast dat het verhaal me weinig aansprak evenals de karakters, het ook lastig om in te komen. In het begin is het echt even goed opletten wie wie is en bij de plottwist, als blijkt dat Saju in het complot zit om de kosten zo laag mogelijk te houden moest ik wel echt even goed nadenken wat nou precies bedoelt werd. Natuurlijk is het niet erg als een film je aan het denken zet in plaats van dat het voorgekauwd wordt. Maar op dit vlak speelt ook het slecht uitgewerkte verhaal zeker mee.

Conclusie.

Tom: In conclusie kan ik zeggen dat ik Extraction een saaie film vond. Het verhaal is saai, de karakters zijn saai en de dialogen zijn saai. Nou kan ik dit allemaal door de vingers zien omdat Extraction een actie film is, maar ook de actie scènes waren saai en inspiratieloos. Geen leuke twists op de standaard “chase scènes” of gevechtscènes. Van veel matige films zeg ik dat ze leuk zijn om één keer te kijken, maar ook dat kan ik niet zeggen over deze film. Sorry Chris Hemsworth, maar deze film is een smet op je CV.

Cynthia: Zoals ik in het begin al zei: de film voldoet precies aan de verwachting van een typische actiefilm. Dus als dat is wat je zoekt dan is Extraction de film voor jou. Zoek je een actiefilm met een beter verhaal en karakters om bij mee te leven, dan zal ik je toch aanraden om Netflix wat verder door te scrollen.