Recensie Blue Miracle (2021): slecht uitgewerkt

Recensie Blue Miracle 2021 Fillmmierenneukers

Laten we weer eens kijken naar een spiksplinternieuwe Netflix film! De afgelopen weken heb ik vooral gekeken naar wat oudere films zoals The Incredible Journey en The Dig (Oké, The Dig is nog maar een paar maanden oud), maar nu viel het vizier op Blue Miracle (2021). Wordt dit een succes? Of de zoveelste mislukte Netflix film?

Het verhaal van Blue Miracle (2021)

Omar (Jimmy Gonzales) is één van de leidinggevende van het weeshuis Casa Hogar in het Mexicaanse Cabo San Lucas. Hier zorgt hij samen met zijn vrouw Becca (Fernanda Urrejola) voor lokale weeskinderen die zij van de straat houden. Alles lijkt prima te gaan tot dat er een storm uitbreekt en het weeshuis onder water komt te staan.

Dat is niet het enige probleem, want de bank wilt dat hun schuld van $117.000 binnen 30 dagen wordt betaald. Anders zal het weeshuis zijn deuren moeten sluiten. Dit is reden genoeg voor Omar om naar zijn kennis Wayne Bisbee (Bruce McGill) te gaan. Wayne heeft namelijk een beetje invloed in de bank. Helaas lukt het Wayne niet om het weeshuis meer tijd te geven om hun schuld te betalen.

Tegelijkertijd is Wayne ook begonnen met het organiseren van zijn jaarlijkse, wereldberoemde, viswedstrijd: de Bisbee Black & Blue. Als gevolg van de storm hebben zich dit jaar minder deelnemers opgegeven. De oplossing van Wayne is om lokale vissers ook toe te laten en kans te laten maken op het prijzengeld van $1 miljoen.

Kapitein en visser Wade (Dennis Quaid) zit door zijn geluk heen en geeft zich op, maar omdat hij niet uit de regio komt (hij is Amerikaans), moet hij wel een lokale visser aan boord hebben. Wayne groepeert de norse Wade met Omar om zo het weeshuis een kans te geven op het winnen van het geld om hun schuld te betalen. Lukt het ze om de grootste zeilvis te vangen?

Een waargebeurd verhaal

Het verhaal van Blue Miracle is gebaseerd op een waargebeurd verhaal. In 2014 nam Omar Castaneda namelijk deel aan de Bisbee Black & Blue om geld in te zamelen voor zijn weeshuis. Volgens de website van Casa Hogar is de film alleen losjes gebaseerd op het echte verhaal en zitten er dus genoeg verschillen in. Zo is kapitein Wade een fictief karakter (in het echt werd de boot gevaren door kapitein Ernie Ossio). Ook lijkt het echte weeshuis geen slaatje uit de film te hebben geslagen, maar hopen ze dat het vooral de weeshuizen in Mexico onder de aandacht brengt.

Niet slecht, niet goed

De film zelf was niet slecht, maar ook niet goed. De film komt wat langzaam op gang, maar weet zich in de tweede helft toch weer wat te herpakken. Er wordt vooral veel gepraat in de eerste helft. Dit is geen probleem als de dialogen goed en interessant zijn, maar dat zijn ze niet. De gesprekken voelen namelijk erg nep aan.

De tweede helft van de film pakt het dus beter aan, want hier krijgen we wat meer actie. Het team gaat met het boot de zee op om te proberen een zeilvis te vangen. Dit gaat natuurlijk niet één keer goed, er mislukken wat dingen en dat levert weer spanning op.

Toch is de film in zijn geheel geen succes. De karakters zijn niet heel interessant (op kapitein Wade na misschien), en ze maken allemaal eigenlijk voorspelbare ontwikkelingen mee. Momenten van spanning worden eigenlijk te snel verholpen en er zijn scenes die het verhaal wat boeiender hadden kunnen maken.

Zo is er bijvoorbeeld een scene waar Omar’s oude vriend Hector hem komt opzoeken en hem op een schimmige manier wilt helpen om zijn schuld af te betalen. Helaas wordt er niets gedaan met deze scene. Dat is ergens ook wel weer te begrijpen, want met waargebeurde verhalen zit je nou eenmaal vast aan een bepaalde verhaallijn.

Conclusie

Dus is Blue Miracle (2021) een aanrader? Ik vind persoonlijk van niet. Het is een degelijke feel-good film, maar het komt tekort op verschillende aspecten. Slechte dialogen, trage eerste helft en matig uitgewerkte karakters zorgen er voor dat de film in de lijst mag van Netflix flaters.