Recensie Zack Snyder’s Justice League (2021): beter, maar niet veel

Zack Snyder's Justice League Film Recensie 2021 Zack Snyder's Justice League

Na een rustperiode van misschin wel twee maanden schrijf ik dan nu eindelijk weer eens een recensie, met deze keer Zack Snyder’s Justice League (2021) als onderwerp. Is deze film nou echt beter dan de originele Joss Whedon versie van 2017?

Samenvatting Justice League: Snyder Cut 2021

In het jaar 2017 2021 worden de Amazones van het eiland Themyscira aangevallen door de kwaadaardige Steppenwolf (Ciarán Hinds). Hij is op jacht naar de drie “moederdozen” in opdracht van ultra baddy Darkseid (Ray Porter) en één bevindt zich op het eiland van de Amazones. Als alle drie de dozen bij elkaar komen kan de singulariteit gecreëerd worden en zal de aarde vergaan.

Aan de andere kant van de wereld is Bruce Wayne (Ben Affleck) bezig met het zoeken van andere superhelden om samen een team te beginnen en de aarde te beschermen tegen indringers van buitenaf. Hij weet al snel Wonder Woman (Gal Gadot) en The Flash (Ezra Miller) te strikken, en uiteindelijk komen daar ook Aquaman (Jason Mamoa) en Cyborg (Ray Fisher) bij.

Samen gaan zij de strijd met Steppenwolf aan, proberen ze de moeder dozen veilig te stellen en de wereld te redden. Helaas komen ze er al snel achter dat zij niet krachtig genoeg zijn. Was Superman (Henry Cavill) er nog maar… oh wacht! Onze helden komen op het idee om Clark Kent op te graven uit zijn graf en hem weer tot leven te wekken met de hulp van een moederdoos. Dit lukt! Maar de vraag is: is Superman nog dezelfde persoon? En kunnen ze samen Steppenwolf verslaan?

Wat vinden wij van Justice League: Snyder Cut 2021?

Toen ik voor het eerst een trailer van Justice League in 2017 voorbij zag komen was ik razend enthousiast. Ik zat helemaal in de superhelden-manie en Marvel pompte de één na de andere topfilm naar buiten. Ik keek dan ook erg uit naar de eerste ‘Avengers’ film van DC. Na de film heerste er alleen teleurstelling, want de film was gewoon erg matig. Het was één groot CGI festijn met een slecht script en een matig verhaal. Nu, 4 jaar later, kwam ik er achter dat Zack Snyder een speciale ‘Snyder-cut’ had gemaakt van de film en de verhalen van collega’s waren positief. Maar wat vind ik er van?

Om heel eerlijk te zijn heb ik de film niet met mijn volle focus kunnen zien. Ik keek ‘m samen met mijn twee broers en om maar de eerste open deur in te trappen: de film duurt 4 uur en dus ontzettend lang. Dat vraagt wel wat van iemand die al moeite heeft met een film van 2 uur. De film heeft veel ongebruikte scenes toegevoegd waarin vooral veel gepraat wordt. Over het algemeen vind ik de extra scènes ook echt leuk, want ze voegen allemaal extra (achtergrond) informatie toe en dit helpt met het begrijpen van beweegredenen. Dat is iets wat de 2017 wel miste.

Wat die extra uren aan film nog meer brengen zijn nieuwe personages in de film zoals Darkseid en de Martian Manhunter. Darkseid is de ultra slechterik van DC en kan vergeleken worden met Thanos van de MCU (sorry DC fans als ik hier een fout maak) en de Martian Manhunter is een held die ook bijna altijd wel deel uitmaakt van de Justice League. Ik had dit niet verwacht en dit kwam dan ook als een leuke verrassing.

Het was alleen niet allemaal roze geur en maneschijn, want ik heb mij zoals wel vaker aan genoeg geërgerd aan verschillende punten. Op nummer één, staat toch wel de hoeveelheid maar toch ook de slechte kwaliteit van de CGI. Er werd ook vaak genoeg onnodig gebruik gemaakt van CGI. Bijvoorbeeld de scène waarin onze helden Superman weer tot leven krijgen en er op de achtergrond een CGI politie auto op een grasveld is gezet. Of een scène waar The Flash langs een treinstation loopt er een CGI trein op de achtergrond voorbijkomt. Dit zijn toch niet de moeilijkste dingen om gewoon zonder CGI te doen? Het meest schrikbarende was nog wel de scene waarin we de gedachten van cyborg in gaan en hij op een extreem slecht gemaakte CGI vlakte staat waar totaal geen textuur in zat.

Voor de rest kan ik mij nog maar weinig herinneren van de film en dat moet ook wat zeggen (nee, niet dat ik vergeetachtig ben). Ik heb de film drie dagen geleden gekeken en ben nu al meer dan de helft vergeten. Misschien is het maar goed dat Warner Bros. de stekker uit deze franchise heeft getrokken en opnieuw wilt beginnen, want als het er op neer komt zijn geen van de DC films echt memorabel. Misschien Wonder Woman dan nog wel.

Conclusie

In conclusie kan ik dus zeggen dat Justice League: The Snyder Cut wel degelijk leuker is om te zien dan de originele versie. Het biedt meer verhaal en dus meer uitleg over wat er nou eigenlijk gebeurt in de film. Wel vraagt het veel van jouw concentratie en moet je over de slechte CGI heen kunnen kijken. Hopelijk kan Warnes Bros. met een frisse start beginnen aan zijn eigen DC Universe die wel slaagt.