Recensie The Half of It (2020): half origineel, half uitgewerkt

half of it recensie

Het was weer tijd om samen op afstand een film te kijken. Tom koos voor Da 3 Bloods maar zo op afstand, via een laptop schermpje (anders kan je niet synchroon kijken) is 2,5 uur toch wel een opgave. Dus besloten we een andere film te kijken. Kop of munt gaf de doorslag en het werd… The Half of It. Onze luiheid werd gestraft (Bedankt, munt).

Samenvatting The Half of It (2020)

Ellie Chu (Leah Lewis) woont in het kleine dorpje Squahamish en is bezig aan haar laatste schooljaar aan High School. Ellie is het één van de slimmere meiden van school en daar maakt ze dan ook goed gebruik van. Voor 20 dollar maakt zij de verslagen van haar klasgenoten. Ze is van plan om na het huidige schooljaar te beginnen aan de community college in de buurt om zo haar vader Edwin Chu (Collin Chou) te kunnen blijven ondersteunen.

Alles gaat zijn gangetje tot de atletische Paul Munsky (Daniel Diemer) vraagt aan Ellie om een liefdesbrief te schrijven voor zijn crush Aster Flores (Alexxis Lemire), het mooiste meisje van de klas. Stiekem is Ellie ook verliefd op Aster, maar dat laat zij natuurlijk niet merken. Ze accepteert het aanbod van Paul om voor 50 dollar een brief voor Aster te schrijven. Om haar hart te winnen moet Ellie Aster overtuigen dat Paul de jongen is voor haar door middel van liefdesbrieven geïnspireerd door literatuur en poëzie.

Wat vinden wij er van

Tom: Laat ik maar meteen met de deur in huis vallen, deze film is niet echt goed. Één eerste teken hiervan is dat ik eigenlijk alweer driekwart van de film ben vergeten en ik nu de tandwielen aan het werk moet zetten om überhaupt wat op dit digitale papier te krijgen. Laten we beginnen met het concept van deze film: persoon A helpt persoon B om het hart te veroveren van persoon C. Het is niet origineel, maar The Half of It probeert het nog wel wat spicier te maken door Ellie een (les)bi te maken. Op dat punt na is het gewoon het standaard recept, want uiteindelijk komen er weer clichés in voor zoals: Paul komt er aan het einde achter dat hij verliefd is geworden op Ellie en niet op Aster.

Cynthia: Terwijl de film aan het kijken waren deed het me ook telkens denken aan een andere film, maar ik had eigenlijk geen idee welke. En misschien was het ook niet zozeer een andere specifieke film, maar gewoon het verhaal op zich is zo niet origineel zoals Tom al zegt dat het op elke andere romcom kon lijken. Het enige ‘originele’ is inderdaad het feit dat Ellie les(bi) is. Maar hier wordt eigenlijk verder ook maar weinig aandacht aanbesteedt. Zoals zij met Aster praat voelt het ook gewoon alsof ze eindelijk een vriendin heeft gevonden die haar intelligentie begrijpt. Want Ellie heeft verder ook geen andere vrienden in de film. Natuurlijk kan dit ook uiteindelijk liefde zijn… maar eerlijk is eerlijk, een vriendschap erbij kon ook geen kwaad.

Tom: Wat nog meer storend is aan The Half of It is Ellie Chu zelf, want zij is niet bepaald aardig of leuk. Door het overmatige gebruik van fancy klinkende teksten uit poëzie en literatuur komt ze een beetje over als een snob. Ik voelde mij persoonlijk aangevallen door deze teksten aangezien ik ze niet in één keer begreep. Ik kijk verdomme geen films om geschoold te worden door een jonge meid! Alle gekheid op een stokje, ze komt wel over als een snob. Als Paul aankomt met ideeën zoals: “Laten we Aster vragen om wat te eten en een milkshake te drinken” worden die gelijk idioot verklaard. Laat Paul ook zijn ding doen, jemig!

Cynthia: Ellie’s intelligentie ligt er inderdaad wel heel erg dik bovenop. Iets te dik. Waardoor ze totaal niet likeable is. Ze neemt Paul totaal niet serieus en neemt elke ’taak’ van hem over. Alsof hij een sukkel is. Daarentegen is Paul zo minimaal in beeld en zijn hele leven dat je ook met hem niet mee kan leven. Hij is een sporter maar of hij nou echt populair is? Je krijgt helemaal niks mee van zijn schoolleven. Aster wordt kort geïntroduceerd als het “knappe meisje waar iedereen vrienden mee wil zijn” maar ook met haar bouw je geen band op.

Tom: De ontwikkelingen van de personages zijn ook minimaal, want wat veranderd er nou echt aan Ellie? Paul veranderd nog een beetje, want hij raakt uiteindelijk verliefd op Ellie (tevergeefs). En Aster? Zij maakt het (denk ik) uit met haar vriendje en dat is het? Voor de rest sprong weinig uit tijdens het kijken.

Cynthia: Ze zeggen zelf ook aan het begin (en einde) van de film dat het geen romantisch verhaal is, omdat het inderdaad een open einde heeft, maar nu begin ik me dan toch af te vragen: wat is het dan wel? Het is niet romantisch, niet grappig… waar is de romcom wat het uitstraalt? En dan nog even over het vriendje van Aster die haar ten huwelijk vraagt? Hoe oud zijn ze nou eigenlijk en hoe realistisch is dit? Wederom wordt het er dik bovenop gelegd dat Aster “vast” zit in een populaire relatie, maar is van de relatie zelf vrij weinig te zijn. Op een gegeven moment vroeg ik me zelfs af of het broer en zus was.

Conclusie

Tom: Ik speelde nog even met de gedachte om de film opnieuw te kijken, want er bleef zo weinig hangen. Toen heb ik gevraagd om het advies van mijn co-recensent Cynthia en die zei: Niet doen. Het feit dat de film na één keer kijken geen indruk weet achter te laten spreekt voor zich. Het concept is niet origineel, de main character is niet sympathiek en de personages ontwikkelen zich ook amper. Ik ben geen fan van The Half of It.

Cynthia: Je zal wel blij zijn dat je mijn advies hebt opgevolgd. Toen we deze film startte dacht ik nog: leuk, een keer wat anders om te recenseren. Een simpele romcom. Want ook een simpele romcom kan leuk zijn. Maar deze niet. Skip hem vooral. Zelfs als je zin hebt om even weg te kwijnen bij een romantische film raad ik je deze niet aan.  Dus als kop of munt bepaalt dat je The Half of It moet kijken, luister niet. Kies dan toch de andere.