Recensie Hustlers (2019): verrast door strippers

recensie review hustlers

Een review over Hustlers (2019) met Jennifer Lopez, een film die ik normaal zou overslaan. De trailer deed me namelijk denken aan een slechte chick flick komedie film. Maar ik ben blij dat ik toch ben geweest, want wat ze in ieder geval sowieso goed deden, was je op het verkeerde been zetten met de trailer. Dat vind ik altijd wel fijn als een trailer dat doet in plaats van dat je het hele verhaal in die een minuut voorbij ziet komen.

Waar het verhaal dan wel over ging?

Destiny (Constance Wu) vertelt haar waargebeurde verhaal aan journaliste Elizabeth (Julia Stiles). Haar verhaal over hoe ze is begonnen als stripper en hoe dit resulteerde in criminele activiteiten.

De film begint met Destiny als nieuwe stripper in een van de clubs in New York, dé plek waar al het geld is want: Wall Street. Echter kan ze er niks van en verdient ze geen zak. Ze ontmoet mede-stripper Ramona (Jennifer Lopez). Zij neemt haar onder haar hoede als een soort van mama-beer. Bijna letterlijk, met haar enorme bontjas. Samen verdienen ze vervolgens bakken met geld. In dit deel van de film krijg je een kijkje achter de schermen van de stripper wereld, met Lizzo, Nicki en Cardi B in de bijrollen. Ik genoot van de hysterische backstage momenten, het is een grote gezellige boel. Ze hebben de tijd van hun leven en geen zorgen aan de horizon. Dat komt heel goed en ook nog eens leuk over.

Totdat…

Aan al deze leukigheid komt snel een einde, dankzij de Great Recession in 2008. Alle rijkelui van Wall Street waren nu niet zo’n rijke lui meer. Dus dat betekent geen klanten meer in de stripclub en dus geen werk. Destiny en Ramona verliezen elkaar uit het oog. Destiny krijgt een kind en probeert na een break-up weer geld te verdienen. Winkels willen haar niet hebben, maar haar kind moet toch echt gevoed worden dus gaat ze terug de stripwereld in. Daar kruist opnieuw haar pad met Ramona. Zij vertelt Destiny wat ze de afgelopen jaren heeft uitgespookt: vanwege het gebrek aan klanten, heeft Ramona besloten het heft in eigen handen te nemen. Wat wil zeggen dat ze potentiële klanten drogeert om vervolgens in de stripclub hun creditcard leeg te trekken. Dit klinkt voor Destiny als muziek in haar oren, want: geld. Ze besluit mee te werken en zo ontstaat een gehele business waar ze met Annabelle (Lili Reinhart) en Mercedes (Keke Palmer) dagelijks tonnen met geld verdienen. En natuurlijk gaat dit op een gegeven moment fout. Maar dat is eigenlijk niet waar het om draait, want zodra het misgaat is de film vrij snel klaar.

Waar ging het mis?

Met name het verhaal waarbij ze de klanten drogeren en hun gehele business starten is vrij lang. Het is interessant, maar lang. De film duurt maar 1,5 uur en toch dacht ik tegen het einde van de film dat de Pathé een fout had gemaakt met de eindtijd en het ineens een uur later zou zijn. Maar dat was niet het geval. Dus toegegeven: de film was op een gegeven moment wel wat langdradig en mocht wat sneller to the point komen.

Maar ondanks dat was ik aangenaam verrast door het verhaal, de karakters en de gehele sfeer van de film. Het zorgeloze van de strippers, het familie gevoel, de band tussen Destiny en Ramona. Alles kwam naar mijn mening heel mooi samen en naar voren.

Net als bij de trailer, werd ik op het verkeerde been gezet.

De gehele film lang had ik ook een soort van verwachting. Al direct bij de introductie van Ramona dacht ik: zij gaat het arme vogeltje misbruiken, Destiny is een van de vele die ze onder haar hoede neemt. Ook tijdens het gesprek met de journaliste, waarbij je soms de interview setting te zien krijgt, blijkt dat Destiny niet slecht wil praten over het stripper leven en ook Ramona komt soms ter sprake. Waardoor ik het gevoel had: Ramona is de bad guy. Zij heeft iets fout gedaan en Destiny erin geluisd. Maar net als bij de trailer, werd ik op het verkeerde been gezet. Het tegendeel bleek waar te zijn. De vriendschap is namelijk geheel wederzijds. En daar kom je eigenlijk pas op het einde van de film echt achter. Ramona heeft Destiny net zo hard nodig als andersom. Ze is misschien wel degene die uiteindelijk te ver gaat, maar dat was niet omdat ze zichzelf beter vond dan Destiny. Ze was gewoon in de ban van, jawel, geld.

Al met al heb ik me zeker vermaakt tijdens deze film. Toegegeven: het is geen film die de me de rest van mijn leven bij blijft. Maar goed, niet elke film hoeft dat te zijn. Het is een leuk tussendoortje, met een vermakelijk verhaal en leuk acteerwerk. Leuk voor zowel mannen als voor vrouwen. En als je een avondje met je vriendinnen bent, geen zin hebt in chick flick maar zin wil krijgen om op stap te gaan en mannen te verslinden (misschien dan zonder het drogeren), dan is dit je film to go.

Mierenneukmomentje

Zoals ik al aangaf wordt de film verteld vanuit Destiny die haar verhaal aan de journaliste Elizabeth vertelt. Later in de film krijgt dat iets meer duiding. Zo geeft Elizabeth aan dat ze ook met Ramona heeft gesproken en later zien we haar ook met de politie agenten en Doug (die de strippers heeft aangegeven) praten. Maar uiteindelijk wordt er níks gedaan met het verhaal: waar komt het terecht? Wat is er gebeurd met het artikel? Het voelde ietwat als een simpele manier om Destiny het verhaal te laten vertellen. Wellicht is de film de verfilming van het artikel, dat zou een goede reden zijn. Maar voor nu voelde het nogal onafgerond.