Recensie Ferry (2021): compenseert voor Undercover seizoen 2

Toen ik zag dat de film Ferry op Netflix stond, twijfelde ik even. Het laatste seizoen van Undercover viel me namelijk nogal tegen, dus was ik bang dat deze spin-off ook de plank mis zou slaan en het verhaal nogal uitgemolken zou worden. Maar niks bleek minder waar te zijn.

Het verhaal.

De film begint met Ferry (Frank Lammers) als jong jongetje. We zien waar zijn gedrag vandaan komt: een alcoholische vader met losse handjes. Een flash forward naar volwassen Ferry. Hij werkt voor Brink (Huub Stapel), een drugsbaron, en mag zijn vieze klusjes oplossen. Oftewel: iedereen vermoorden die Brink in de weg zit. Samen met Brink, zijn zoon Mattijs en nog een paar andere zijn ze een hechte familie. Ze zouden alles voor elkaar doen.

Wanneer er een overval wordt gepleegd bij hun drugslab wordt Mattijs, per ongeluk, dood geschoten. Brink wil wraak voor de moord op zijn zoon. En wie mag dat oplossen? Juist, Ferry. We volgen Ferry in zijn wraaktocht, waar hij in contact komt met zijn grote geliefde Daniëlle (Elise Schaap) en de band met zijn zus Claudia (Monic Hendrickx) probeert her op te bouwen.

Wat vonden we ervan?

Zoals ik al zei in de introductie viel seizoen 2 me nogal tegen, terwijl ik van seizoen 1 echt onder de indruk was. Het was dus 50/50 kans of de film Ferry ook de plank mis zou slaan. Maar dat deed het niet.

Ik moet zeggen dat ik erg heb genoten van de film! Het feit dat ze het verhaal vertellen van Ferry voordat hij drugsbaron is, is een slimme keuze. Het maakt het verhaal simpel, zonder teveel ingewikkelde verhaallijnen (ahum, seizoen 2). Daarnaast hebben ze op een hele leuke manier het einde verbonden aan Undercover, maar ik zal niet verklappen hoe. Het was in ieder geval dat ik op het einde een hype momentje voelde waarbij ik dacht: nice! Goed gevonden. En zelfs bijna seizoen 1 weer opnieuw wilde gaan kijken.

Sommige momenten waren wat voorspelbaar als je goed oplet, maar dat maakt het niet minder boeiend of spannend. En ook al had ik goed gegokt hoe het zou aflopen met Lars (een van de overvallers), werd ik toch even op het verkeerde been gezet. De manier waarop het verhaal van Ferry zijn zieke zus erin wordt vermengd komt ook precies goed uit, zonder dat het overbodig of vergezocht voelt. Kortom: complimenten voor het verhaal.

Daarnaast is, net als in de serie, het acteerwerk van zowel Frank Lammers als Elise Schaap weer erg goed. Met name het karakter van Ferry lijkt Frank op het lijf geschreven.

Conclusie

Ik kan niet meer zeggen dan dat ik erg heb genoten van de film en ik het dan ook zeker zou aanraden, vooral als je de serie hebt gevolgd. Laat je niet misleiden door het slechte seizoen van Undercover en laten we hopen dat ze hiervan hebben geleerd en Undercover seizoen 3 weer is zoals het hoort: spannend, met een duidelijk verhaal.

Maar ook als je de serie niet kijkt is het een goede Nederlandse (of eigenlijk Belgische, want geproduceerd door De Mensen) film om te kijken. En plak erna dan meteen even seizoen 1 van Undercover erachteraan.

Mierenneukmomentje

Wij hebben de Nederlandse ondertiteling aangezet, omdat veel personages zo erg binnensmonds mompelen. En nee dat is niet omdat ik Brabants niet versta (ben het notabene zelfs), maar als ze zowel met een Brabants, Amsterdams, of zelfs Vlaams accent binnensmonds praten en ik eerst 5 seconde moet nadenken over wat ze nou eigenlijk zeiden, dan zet ik toch liever de ondertiteling even aan. Hier had ik ook last van tijdens de film Baantjer: het begin, maar dat was (helaas) in de bioscoop dus was er weinig te kiezen. Dat is dan weer het voordeel van thuis een filmpje kijken en dus ook meteen een tip voor wie hier nog meer last van heeft. Gewoon aanzetten!