Recensie Fantastic Beasts 2: The Crimes of Grindelwald (2018): Leuk, maar teveel

Fantastic Beasts 2 Crimes of Grindelwald Recensie Filmmierenneukers

Ja ja, ik weet het; Fantastic Beasts 2: The Crimes of Grindelwald (2018) is geen recente film en wij hebben beloofd alleen maar recente films te recenseren. Helaas zorgt het Corona virus er voor dat veel films worden uitgesteld waardoor wij toch onze regel breken en oudere films zijn gaan terugkijken. Zo heb ik gister dus opnieuw gekeken naar Fantastic Beast 2, omdat deze al lang uit mijn geheugen was en ik mij alleen maar matige recensies kan herinneren. Ik was positief verrast toen ik hem voor de tweede keer bekeek.

Samenvatting Fantastic Beasts 2: The Crimes of Grindelwald

Deel twee van de Fantastic Beast reeks speelt zich weer af in de jaren 1920. Grindelwald (Johnny Depp) , de grote schurk, weet te ontsnappen tijdens zijn overdracht van het Amerikaanse Ministerie van Magie naar Europa. Drie maanden laten zit Newt Scamander (Eddie Redmayne) te wachten op een gesprek met het Engelse Ministerie van Magie om zijn reisverbod te bespreken. Deze wordt ontheven als hij besluit om voor zijn broer Theseus (Callum Turner) te gaan werken als schouwer en opzoek te gaan naar Koenraad (Ezra Miller) in Parijs. Newt weigert dit en gaat op huis aan waar hij weer in contact met zijn vrienden uit New York: Queenie (Alison Sudol) en Jacob (Dan Fogler).

Jacob is onder invloed van een liefdesspreuk van Queenie, want Queenie wilt dolgraag met hem trouwen, maar volgens de regels van de Magische wereld mag een tovenaar nooit trouwen met een “No Mag” of een “Dreuzel”. Ze krijgen ruzie als Newt hem bevrijdt en Queenie vlucht naar Parijs naar haar zus Tina (Katherine Waterston). Dit is voor Newt een reden om naar Parijs te gaan (dit en het feit dat Perkamentus (Jude Law) hem de opdracht heeft gegeven om Koenraad te vinden en te beschermen). Jacob gaat mee om zijn liefde Queenie te vinden. Ondertussen komen we er achter dat Grindelwald Koenraad wilt toevoegen aan zijn ensemble om zich zo te versterken met een zeer destructief wapen en zijn doel te verwezenlijken (Tovenaars de wereld te laten heersen).

Review

Fantastic Beasts 2 heb ik vrij snel gezien nadat hij uitkwam in de bioscopen, maar ik kon mij er weinig van herinneren. Wat ik mij wel kon herinneren waren de negatieve recensies, en nu ik de film voor een tweede keer bekeken heb kan ik mij er deels in vinden, maar toch ook weer niet. De film had zijn slechte momenten, maar was over het algemeen redelijk vermakelijk en hier een daar zaten er interessante verhaallijnen in.

De verhaallijnen, en in het verlengde daarvan de personages, zijn dan ook het eerste punt van aandacht. Er zijn veel personages die aan bod komen, en elk karakter heeft ook weer zijn eigen doel en verhaallijn. Zo is Newt opzoek naar Tina en Koenraad, Jacob is opzoek naar Queenie, Queenie is opzoek naar een manier om legaal te mogen trouwen met Jacob, Koenraad is opzoek naar zijn familie, Grindelwald wilt Koenraad binnenhalen, Tina is opzoek naar Koenraad voor het Amerikaanse Ministerie, Theseus is opzoek naar Koenraad, etc. Het resultaat is dat de leuke verhaallijnen niet goed genoeg worden uitgewerkt en de mindere verhaallijnen te weinig toevoegen aan het verhaal.

Zo zijn Jacob, Tina en Newt in deze film niet op hun best. Daarentegen hebben Queenie en Leta Lastrange wel erg goede en interessante verhaallijnen. Queenie die opzoek is naar een manier om zonder problemen te kunnen trouwen met haar geliefde Jacob is wanhopig. Zo komt ze uiteindelijk uit bij de slechterik Grindelwald die haar een wereld beloofd waar magiërs kunnen doen en laten wat ze willen, dus ook trouwen met niet-magiërs; ze besluit om hem te volgen om zo dus te kunnen trouwen met Jacob.

Maar wat vinden we nou eigenlijk van de slechterik Grindelwald? Hij krijgt naar mijn mening te weinig speeltijd in deze film om een goed beeld van hem te krijgen. We weten wat hij wilt, maar hij komt nog niet over als een interessant karakter. Grindelwald wordt neergezet als een charismatisch persoon die bijna iedereen kan overtuigen om zich bij hem aan te sluiten, maar op één gesprek met Queenie na zien we niks van zijn charisma terug. Hopelijk komt die in toekomstige delen terug.

Het verhaal was op zich niet speciaal, maar het had zijn leuke elementen. Een groot deel van de film gaat over wie het eerst Koenraad weet te vinden en hem weet te overtuigen om met hem of haar mee te gaan. Dit is niet heel interessant. Het andere deel van de film gaat over wie Koenraad nou eigenlijk is en wie zijn familie is. Dit brengt wat meer spanning met zich mee en is dan ook een stuk leuker. In je gedachten ga je allemaal families bedenken waar hij de verloren zoon van zou kunnen zijn. Uiteindelijk is de verassing helemaal groot als hij er achter komt waar hij vandaan komt.

Conclusie

Fantastic Beasts 2: The Crimes of Grindelwald is een film met teveel verschillende personages met hun eigen verhaal. Desalniettemin is het vermakelijk en heeft het verhaal zijn leuke elementen. Vooral de zoektocht naar Koenraad zijn familie, en de verhaallijnen van Queenie en Leta zijn erg leuk en brengen de nodige spanning met zich mee. Wel is het te hopen dat de volgende delen wat dieper ingaan op Grindelwald en hem laten zien als de charismatische tovenaar zoals hij wordt beschreven. Dit wordt alleen nog wel even wachten aangezien de film vertraagt is naar het einde van 2021.