Recensie Dolemite Is My Name (2019): all-round entertainment

Dolemite is my Name Recensie Filmmierenneukers

Dolemite is my name and fucking up motherfuckers is my game!Dolemite Is My Name (2019) is waar de keuze op viel na een lange scroll sessie op Netflix, en om gelijk met de deur in huis te vallen: het is een aanrader. Om eerlijk te zijn waren de verwachtingen laag, want succes is niet een woord wat Eddie Murphy de laatste jaren veel heeft gehoord. Toch is de film aangezet en wat was ‘ie leuk. Goede acteurs en een leuk verhaal.

Een korte samenvatting van de film

Dolemite Is My Name vertelt het verhaal van de zwarte Amerikaanse acteur Rudy Ray Moore (Eddie Murphy) en zijn zoektocht naar beroemdheid in de jaren 70. Rudy werkt voor een platenzaak, maar zijn droom is om beroemd te worden. Zo werkt hij ook in de avonden bij een lokale club als omroeper voor het podium. Tijdens het omroepen probeert Rudy dan ook altijd zijn laatste grappen te vertellen, maar helaas wilt het niet van de grond komen.

Dit tot dat hij besluit om een paar zwervers te bestuderen en een personage creëert: Dolemite. Dit personage blijkt een groot succes te zijn waardoor zijn eerste stap naar beroemdheid is gezet. Hij neemt een CD op en tekent bij een platenmaatschappij, maar dit blijkt niet genoeg voor Rudy. Hij wilt een film maken om meer mensen te bereiken en nog beroemder te worden. Lukt het hem om met genoeg geld en de juiste mensen een film te maken?

Wat vinden wij van Dolemite Is My Name?

Tegen de verwachtingen in bleek Dolemite Is My Name een grappige, leuke en inspirerende film te zijn. Het waargebeurde verhaal van de acteur Rudy Ray Moore wordt goed verteld en ook op een lekker tempo. Je hebt niet het gevoel dat het een lange zit is. Sterker nog, tijdens het begin van de film leek het zelfs iets te snel te gaan, want de reden waarom Rudy nou juist de zwervers bestudeerd voor hun humor en verhalen is niet helemaal duidelijk geworden.

Desalniettemin is de film leuk en vooral inspirerend, want Rudy laat zich niet tegenhouden. Hij gaat geen uitdaging uit de weg en overkomt al zijn obstakels. Dit misschien wel tot het lachwekkende aan toe, want elke tegenslag wordt binnen een paar minuten overwonnen. De film geeft je niet het gevoel dat er een grote dreiging is of dat er iets is wat hem kan stoppen. Toch ga je mee in de euforie en in het succes van Rudy, waardoor je in een constante ‘high’ van positieve gevoelens blijft.

Eddie Murphy heeft dan ook voor het eerst in jaren weer eens een rol die aanslaat. Op zijn typische manier van acteren maakt Eddie Rudy tot een leuk en levendig karakter, maar toch vooral één waar je voor juicht. Wesley Snipes speelt ook een hilarische rol als de acteur/regisseur D’Urville Martin en de actrice Da’Vine Joy Randolph zet een goede prestatie neer als Lady Reed. Vooral haar lied met Eddy Murphy is zeer vermakelijk en staat hier al een paar uur op repeat.

De enige acteur die tegenvalt is Keegan-Michael Key die in zijn rol als de schrijver Jerry Jones niet weet te overtuigen. Je krijgt meer het gevoel dat je naar de acteur Key kijkt en luistert dan naar de schrijver Jerry. Gelukkig heeft hij maar een kleine rol waardoor de schade beperkt blijft.

Het laatste woord

Dus ondanks de missende motivatie van Rudy zijn keuze aan het begin van de film, ondanks het matige acteren van Key en ondanks het uitblijven van een echte dreiging is Dolemite Is My Name een succes. Eddie Murphy, Wesley Snipes en Da’Vine Joy Randolph leveren alle drie goed werk. Daarnaast is het uitblijven van echte drama ook wel weer leuk gedaan om jou in de positieve ‘high’ van de film te houden. De constante successen van Rudy Ray Moore vervelen in ieder geval niet. Als “Honorable Mention” moeten ook de kostuums en muziek worden benoemd waardoor de film dus eigenlijk all-round entertainment is(zoals Rudy dat ook graag zag)!

Filmmierenneukmomentje: Waarom is het lied van Eddie Murphy en Da’Vine Joy Randolp niet langer?