Recensie Cruella (2021): Een Disney live action zoals het hoort

Cruella

Al enige tijd was ik benieuwd naar Cruella, maar de film bekijken op Disney+ of in de bioscoop in de buurt was er nog niet van gekomen… totdat ik op vakantie ging. Want bij op vakantie gaan, hoort ook naar de lokale bioscoop gaan. En daar zijn we dan: eindelijk heb ik de film gezien! 

Het verhaal.

De film is de backstory van Cruella (Emma Stone) oftewel Estella. Het begint dan ook bij het begin: Estella wordt geboren, inclusief zwart/wit haar. En al vanaf het begin is ze een rebels kind. Dit gaat zo door totdat ze op school te ver gaat en van school wordt gestuurd (of zoals de moeder snel zegt voordat ze geschorst wordt: ze haalt haar van de school af). De moeder doet er dan ook alles aan om het leven van Estella zo goed mogelijk te maken en haar zo min mogelijk de rebelse Cruella (haar alterego) te laten zijn. Ze besluiten om samen te vertrekken naar Londen zodat Estella een modeontwerpster kan worden, maar daarvoor heeft de moeder eerst wat hulp nodig van een “vriend.” Plots komt haar moeder te overlijden, waardoor Estella alleen in Londen eindigt waar ze, ter ere van haar moeder, haar doel wil waarmaken: het worden van een modeontwerpster.

Wat vonden we ervan?

Disney heeft de laatste tijd veel live action films gemaakt, maar allen waren het remakes. Denk aan: Lion King, Mulan, Aladdin… en ga zo maar even door. Het leuke aan Cruella is dat het een nieuw (!) verhaal is. Kan Disney dat nog? Hoor ik je denken. En ja, dat kan Disney zeker nog. Dit is waar Disney goed in is: goede, leuke, vermakelijke, grappige familiefilms. Films die je kijkt als je jong bent en waarbij je denkt: ik wil ook zoals Cruella zijn. En dat je dan later de film terugkijkt en je weer weet hoe het was toen je jong was en deze film thuis (meerdere malen) keek. En niet zoals een Lion King remake die iedereen nu alweer vergeten is.

Dat gezegd te hebben moeten we het natuurlijk even hebben over zowel het acteerwerk van Emma Stone als van Emma Thompson, die de mode-icoon de Barones speelt. Emma Stone is, op haar grote ogen na, totaal niet te herkennen evenals Emma Thompson. Maar ook de bijrollen zijn super goed gecast, zoals de twee hulpjes van Cruella die je meteen doen denken aan de tekenfilm. Daarnaast viel bij mij het kwartje pas veel later dat ook Roger en Anita een leuke bijrol hebben. Wat ook weer een opzetje is naar deel 2…. (of we daar blij van gaan worden is natuurlijk weer een andere vraag).

Toch even kritisch

Om dan toch even kritisch te zijn heb ik wel 2 minpuntjes om te benoemen. Namelijk de soundtrack en het overvolle verhaal. Normaliter ben ik niet per se degene die het meest let op een soundtrack, maar in deze film kon je er niet omheen. En dan niet op de goede manier. Het ene popnummer na het andere komt voorbij. Het voert te veel de boventoon waardoor het bijna afleidend is en ook erg random voelt.

Daarnaast is het verhaal soms iets té veel. Op ongeveer 1/3de van de film komt nog een soort van plottwist, waarna je denkt: huh komt er nóg meer?! Niet dat de film daarna nog heel lang duurt, maar zo voelt het dan wel even. De aanloop naar het moment dat Estella, Cruella wordt duurt wat lang en het moment dat ze Cruella is… ook. Maar ondanks dat was het verhaal vermakelijk en zaten er ook veel leuke, slimme haakjes in, grapjes en plot twists.

Conclusie.

De film heeft me positief verrast. Aan de ene kant had ik al goede verwachtingen door het zien van de trailer, maar ik ben juist ook blij dat Cruella niet te erg een Harley Quinn is geworden. Ze hebben de bestaande karakters er leuk in verwerkt, het acteerwerk was goed en wat ik al zei: het voelde gewoon weer even als een vertrouwde Disney familiefilm.

Heb je zin in een vermakelijke filmpje voor tussendoor? Ga erheen in de bioscoop bij jou in de buurt, koop hem op Disney+ of wacht tot hij gratis te zien is. Vooral als je kinderen hebt.

Mierenneukmomentje

Haar vrienden/hulpjes Jasper (Joel Fry) en Horace (Paul Walter Hauser) zijn in het begin niet helemaal eens met hoe Cruella haar behandeld. Ook ik moest in het begin even wennen aan hoe Cruella praat ten opzichte van Estella (ietwat te overdreven als je het mij vraagt). Vooral Jasper vindt haar te ver gaan en uit al snel zijn ongenoegen. Maar desondanks blijft hij haar helpen… hier verwachtte je eigenlijk nog een confrontatie waarin Jasper haar in de steek zou laten of iets dergelijks. Maar goed, misschien werd het dan nóg meer verhaal en dat zou natuurlijk niet meer passen.

Ps. Ook het verhaaltje dat Cruella dalmatiërs zou vermoordden voor haar kleding wordt erg slim en leuk opgelost in de film.