Recense Jumanji: The Next Level (2019): is dit deel een of twee?

Jumanji The Next Level Film Recensie Filmmierenneukers

Herinner jij je nog de tijd dat niet elke leuke film en vervolging nodig had? Ik in ieder geval niet, want ik was te druk bezig met het aftellen naar de release van Jumanji: The Next Level! Eindelijk weer een vervolg en nieuwe “lore” over de epische en mysterieuze wereld van Jumanji. Pak je popcorn er maar weer bij, want deze film is geweldig. Oke, nu zonder te klinken als een sarcastische klootzak: Jumanji 2 kwam een paar weken geleden uit. Deel 1 was wel grappig, dus moest deel 2 gezien worden om te vergelijken.

Samenvatting van Jumanji: The Next Level

Het is nu twee jaar geleden sinds Spencer (Alex Wolff & Dwayne Johnson), Bethany (Madison Iseman & Jack Black), Martha (Morgan Turner & Karen Gillan) en Fridge (Ser’Darius Blain & Kevin Hart) zijn ontsnapt uit de game Jumanji. Waar alles goed lijkt te gaan met de levens van Bethany, Martha en Fridge, gaat het minder goed van Spencer. Als iedereen voor kerst weer terugkeert naar huis besluiten ze allemaal af te spreken, maar Spencer kijkt er niet naar uit. Als hij eenmaal thuis is komt hij erachter dat zijn opa Eddie (Danny DeVito) al een tijdje bij z’n moeder inwoont vanwege een blessure. Om toch nog wat extra moed op te doen voordat hij weer afspreekt met zijn vrienden besluit Spencer om nog een keer Jumanji te spelen.

Als Bethany, Martha en Fridge eenmaal bij elkaar zijn, maken zij zich zorgen over waar Spencer is. Ze besluiten hem te bezoeken. Tegelijkertijd komt Eddie zijn oude kompaan Milo (Danny Glover) langs om te praten. De groep vrienden komt aan bij het huis en opa Eddie laat ze binnen. Het duurt niet lang voordat we het bekende getrommel hoor van het Jumanji spel, en Bethany, Martha en Fridge rennen naar de kelder om de gebruikte console te zien staan. Ze komen er snel achter wat er aan de hand is en besluiten hun vriend Spencer te helpen en duiken het spel weer in. Het spel is dit keer alleen kapot. Bethany wordt niet in het spel gezogen, maar Eddie en Milo wel. Samen met Martha en Fridge proberen zij zo Spencer te vinden en te redden.

Wat vinden we van Jumanji: The Next Level?

Laten we maar meteen met de deur in huis vallen: het verhaal van Jumanji: The Next Level is praktisch hetzelfde als het eerste deel. Onze helden worden het spel ingezogen, moeten iemand redden en als hun levens op zijn dan gaan ze dood. Wat dat te gaat is het geen originele film en het concept van de film is ook niet bijster origineel meer. Maakt dat uit als de acteurs zo vermakelijk zijn?

De cast van de film is nog steeds, voor grote delen van de film, hetzelfde en is ook deze keer weer wat de film zo leuk maakt.  Er zijn een paar nieuwe toevoegingen richting het einde. Kevin Hart doet het eerste half uur een leuke impressie van Danny Glover, en Jack Black doet het ook weer geweldig als Bethany, maar deze keer ook als Fridge. Karen Gillan, alhoewel zij een minder komische rol heeft, doet het ook weer naar behoren. De enige acteur die tegenviel was Dwayne Johnson. Hij is een ster in het spelen van ‘zichzelf’, de zelfverzekerde actie held, maar hij valt door de mand als hij hiervan moet afwijken. Zijn Danny DeVito impressies zijn dan ook zeer zwak, en je zal jezelf zelden betrappen op een lach of zelfs een sarcastische gniffel.

Het verhaal van Jumanji 2 lijkt veel op deel een, maar toch is de film niet helemaal een rehash van Jumanji: Welcome to the Jungle. Er wordt een nieuw heldin geïntroduceerd: de dief Ming (Awkwafina). Haar karakter is in het begin wat saai als ze Spencer moet voorstellen, maar dit verandert als zij uiteindelijk de avatar van Danny DeVito wordt. Haar impressie van de oude komedie acteur is een stuk komischer dan het slappe werk van Johnson. Een andere toevoeging aan het verhaal is dat het nu mogelijk is om van avatar te wisselen in het spel zelf. Dit houdt het verhaal toch nog een beetje fris.

Tot slot

Jumanji: The Next Level is een leuke film om een keer gezien te hebben. De acteurs maken de film leuk en doen goed hun best. Het verhaal is daarentegen simpel en lijkt voor een groot deel op die van deel 1. Je geeft niks om de wereld van Jumanji waar zij zich in bevinden, want uitleg of meer diepte krijgt deze niet. Het is slechts een achtergrond voor de acteurs. Bereikt de film dan wel zijn doel? Dat dan weer wel. Het is een actiekomedie en er zijn genoeg grappige momenten met hier en daar leuke actiescènes. Een leuke film om een keer te kijken.

Mierenneukmomentje: Het einde. Is dit nou een ode aan de allereerste Jumanji film, of zien we hier de set-up van Jumanji 3? Eigenlijk weet ik het antwoord al wel.