Een nieuwe vrijdag is aangebroken en mijn telefoon trilt weer van de meldingen: nieuwe Netflix films staan online. Deze week moest ik kiezen tussen Horse Girl (2020) en The Coldest Game (2019). Omdat ik geen zin had in een serieuze film waar ik teveel bij moest nadenken koos ik voor Horse Girl. Zat ik daar toch even goed fout. Na het zien van deze film ben ik aardig ge-‘mind fucked‘. Een langzaam dementerende vrouw – lekker luchtig en vraagt totaal niet veel van je concentratie!
Samenvatting Horse Girl
Sarah (Alison Brie) is een vrouw die houdt van knutselen met kralen & kettingen, van paarden en van een aparte tv-serie genaamd Purgatory. Ze werkt in een hobby-zaak en gaat graag in haar vrije tijd op bezoek bij de lokale manege. Haar moeder heeft een jaar geleden zelfmoord gepleegd en haar oma was zwaar dement. Sarah is eigenlijk een loner en heeft geen vrienden. Op haar verjaardag besluit haar huisgenoot Nikki (Debby Ryan) dat ze dit toch moet gaan vieren en niet weer een avond Purgatory moet gaan kijken. Nikki nodigt haar vriend Brian (Jake Picking) uit en zijn single huisgenoot Darren (Matthew Gray Gubler).
Sarah en Darren drinken er op los en kunnen het goed met elkaar vinden. Darren zegt dan ook nog eens met haar te willen afspreken. Sarah heeft die nacht hele aparte dromen over twee andere mensen, figuren met lange vingers en een portaal over de oceaan. ‘S Ochtends wordt ze wakker en ziet ze vreemde krassen op haar muur. Gaandeweg begint Sarah steeds raardere dromen te krijgen, wordt ze wakker op plekken waar ze geen idee van heeft hoe ze er is gekomen en heeft ze rare ervaringen met de tijd. Wat is er toch met haar aan de hand?
Ons oordeel
Als je deze film ingaat zonder er ook maar iets over gelezen te hebben óf de trailer te hebben gezien; dan zul je zeer verrast en vooral verward zijn. De film Horse Girl gaat over Sarah die langzaamaan gek en/of dement aan het worden is. Dit wordt allemaal verteld en verbeeld vanuit Sarah zelf, dus je krijgt als ware de film te zien vanuit het perspectief van iemand die gek wordt. Dit is een interessant concept en wordt ook redelijk goed uitgewerkt. Je raakt steeds verwarder en vraagt je steeds meer dingen af.
Je vraagt je constant af wat er nou gebeurd is, hoe dit kan of wie je nou hoort praten. Je wordt eigenlijk samen met Sarah gek of zelfs dement. Het begint eigenlijk allemaal als Sarah een ochtend wakker wordt en er achter komt dat haar auto gestolen is, maar wat blijkt: ze heeft hem zelf ergens laten staan, is uitgestapt en naar huis gelopen. Ze herinnert zich alleen niks meer hiervan.
Sarah begint dus langzaam gek te worden en denkt op een gegeven moment dat ze door aliens ontvoerd is en dat ze een kloon is van haar overleden oma. Je gaat je erg ongemakkelijk voelen naarmate Sarah meer aan het aftakelen is. Het toppunt is als Sarah op een gegeven moment onder de douche staat en de badkamer naakt uitloopt om er achter te komen dat ze naakt in de hobby zaak staat waar ze werkt; ze barst in tranen uit. Nu voelt het echt alsof ze dement is en haar oma achterna gaat.
Qua concept en verhaal is Horse Girl een interessante film. Qua editing of qua set design valt het allemaal wel mee en springt er niet echt iets uit. Wat wel weer heel interessant en passend is, dat zijn de muziek en de sound design. Deze zijn zo gemaakt dat jij je ongemakkelijk gaat voelen. Je glijdt als het ware af met Sarah. De geluiden doen op bepaalde momenten denken aan 2001: A Space Odyssey (1968) of de meer recentere film Ad Astra (2019).
Het laatste woord
Dus wat vinden we van Horse Girl? Zoals al vermeld is hierboven heeft het een leuk concept en het verhaal is ook erg interessant. Door de willekeurige volgorde van alle gebeurtenissen ga jij je net zo verward en gek voelen als Sarah. De muziek en sound design helpt daar ook erg in mee. Is het een technisch hoogstandje? Nee, dat dan weer niet, maar het is een leuke film voor als jij je eens een keertje lekker ongemakkelijk en verward wilt voelen… Dat klinkt niet heel aantrekkelijk, maar geef het toch een kans!
Filmmierenneukmomentje: In de film zitten ook scènes met Sarah’s jeugd vriendin die een ernstig paardrijongeval heeft gehad en hierdoor mentaal gehandicapt is geworden en een zeer kort geheugen heeft. Ik vroeg mij af wat dit nou voor toevoeging had aan het algehele verhaal? Je had de scènes met haar er uit kunnen laten en je had het verhaal nog volledig kunnen volgen.